route21

weblog over transport en mobiliteit

Vrachtvervoer verschuift naar late voormiddag

Posted by marc on August 30th, 2007

Samen met de logistieke sector wil Vlaams minister-president Kris Peeters een aantal proefprojecten opstarten om zo het vrachtvervoer binnen de bestaande openingstijden van zeehaventerminals en het hinterland meer en beter te spreiden. Volgens Peeters is een verruiming van de openingstijden niet de beste oplossing, maar moet het vrachtvervoer van de ochtendspits verschuiven naar de late ochtend.

Het voorstel van Peeters is gebaseerd op de conclusies van de studie ‘Optimalisering van de openingstijden van zeehaventerminals’. Volgens de minister-president kan de maatregel ook kostenbesparend werken voor de bedrijven. Omdat hun vrachtwagens niet langer stilstaan zou dat immers een belangrijke brandstofbesparing opleveren. Op dit ogenblik wordt de studie aan de praktijk getoetst bij Bekaert en Volvo Logistics.

Een verschuiving van het vrachtverkeer van de ochtendspits naar de latere ochtend en de middag zou effectiever zijn en een oplossing bieden voor de hele logistieke keten, zowel haventerminals als het hinterland. Het voorstel komt er na een analyse van vijf soorten van import- en exportcontainertransporten van en naar de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Daarbij werden de kosten berekend van het tijdverlies door de ochtendfiles, en vergeleken met de transportkosten in de late voormiddag en in de late avonduren, na de avondspits.

Containertransport in de late voormiddag kwam daarbij als beste optie uit de bus. Minister-president Peeters zegt er zich van bewust te zijn dat het just in time-principe van toelevering van groot belang is voor de betrokken bedrijven en bepalend is voor hun productie- en bedrijfsorganisatie. Maar ook de werkregelingen in de havens, de overslagdepots en bij de douane moeten volgens hem onderzocht worden om wachttijden te vermijden.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>