route21

weblog over transport en mobiliteit

Belgische wegen 5,5 procent drukker

Posted by marc on September 21st, 2007

Tussen 2000 en 2005 zijn de Belgische wegen 5,5 procent drukker geworden. Dat blijkt uit een rapport van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Opvallend is dat de drukte in de periode 2000-2005 een pak minder snel is gestegen dan in de periode 1995-2000. Tussen 2000 en 2005 werd een toename van 5,5 procent genoteerd; voor de periode 1995-2000 was dat 16 procent.

Op de gewest- en provinciewegen werd in de periode 2000-2005 een toename van 3,8 procent genoteerd tegenover een stijging met 10 procent de vijf jaar daarvoor. Op de gemeentewegen werd een stijging van 4,4 procent opgetekend in plaats van een groei met 8,7 procent het jaar voordien. Volgens de FOD toont de beperkte stijging van jaarlijks 1,1 procent aan dat er mogelijkheden zijn voor meer rationeel gebruik van mobiliteit over de weg.

Inmiddels heeft Vlaams minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt een beslissing gevraagd over het rekeningrijden voor vrachtwagens. De gewezen Vlaamse minister-president Yves Leterme begroef dit voorjaar het wegenvignet na een onderhoud met de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende. Van Brempt dringt er nu bij de Vlaamse regering op aan de impasse te doorbreken.

Minister Van Brempt is bang dat Nederland straks het veralgemeende rekeningrijden als alternatief op tafel legt. “Die techniek is niet eens klaar,” stelt ze. “Bovendien is het een asociale maatregel. Mensen met een bedrijfswagen laten het rekeningrijden betalen door hun werkgever.” Ze vraagt een beslissing over het rekeningrijden voor vrachtwagens, zoals dat ook al in Duitsland bestaat.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>