route21

weblog over transport en mobiliteit

Sukhoi stelt zijn Superjet voor

Posted by marc on September 24th, 2007

De Russische vliegtuigconstructeur Sukhoi stelt eind deze maand de Superjet, zijn eerste moderne commerciële lijnvliegtuig voor de wereldwijde markt, voor. De Superjet zal voor het eerst aan de wereld getoond worden in de militaire fabriek van Sukhoi in Komsomolsk-Amur. De maidenvlucht van het toestel was eveneens voor deze maand voorzien, maar wordt met één of twee manden verschoven.

De bouw van de Superjet gebeurde in samenwerking met de Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing. Tijdens de Koude Oorlog stonden beide bedrijven lijnrecht tegenover elkaar, toen de F-15 Eagle van Boeing en het Su-27 gevechtsvliegtuig van Sukhoi als de grote antagonisten voor luchtgevechten naar voor werden geschoven. Ook Franse en Italiaanse bedrijven hebben zwaar in het project geïnvesteerd.

De Superjet mikt vooral op de markt van de regionale jetvliegtuigen. Die heeft een waarde van ongeveer 8 miljard dollar per jaar, maar wordt op dit ogenblik beheerst door het Braziliaanse Embraer en het Canadese Bombardier. De markt van de grote vliegtuigen, gedomineerd door Boeing en Airbus, heeft een waarde van 60 miljard per jaar. De Superjet wil ook de concurrentie van Chinese en Japanse start-ups voor zijn.

De Superjet betekent volgens Marc Ventre, ondervoorzitter luchtvaart bij het Franse conglomeraat Safran, de wedergeboorte van de Russische vliegtuigindustrie. “Rusland is goed in de bouw van militaire vliegtuigen, maar op het vlak van commerciële luchtvaart hebben ze een zware achterstand,” benadrukte hij tegenover het persbureau Reuters. “Dit project kan deze sector opnieuw op de sporen zetten.”

Sukhoi hoopt tegen het eind van dit jaar honderd toestellen verkocht te hebben. Volgens Marc Ventre moet er in totaal gerekend worden op een uiteindelijke verkoop van tenminste 800 toestellen. De belangrijkste orders zijn tot nu afkomstig van de Russische luchtvaartmaatschappijen Aeroflot en Air Union. Het Italiaanse ItAli is de eerste westerse maatschappij die een order heeft geplaatst.

De Russische constructeur hoopt ook Air France en Lufthanse als klant te kunnen werven. Sukhoi speelt daarbij zijn aankoopprijs van 25 miljoen dollar uit. Dat is 25 procent beneden de prijs van de concurrentie.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>