route21

weblog over transport en mobiliteit

Brusselse haven lonkt naar Sint-Petersburg

Posted by marc on September 25th, 2007

De Brusselse staatssecretaris Brigitte Grouwels gaat in Sint-Petersburg op zoek naar bedrijven die gebruik willen maken van de Brusselse haven. Daarmee wil men het verlies van het houttransport vanuit Noord-Europa aan de haven van Gent compenseren. Het aantrekken van nieuwe bedrijven moet het verlies van de houthandel kunnen compenseren. In Sint-Petersburg wordt ook de nieuwe spoorterminal voor de aanvoer van containers als troef uitgespeeld.

Brigitte Grouwels heeft de middelen voor de haven met vijftig procent verhoogd. Er is een plan in uitvoer om het havengebied te saneren. “We trekken steeds meer bedrijven aan, wat voor extra tewerkstelling zorgt. Er is eindelijk een plan voor de Carcoke-site,” aldus de staatssecretaris. Katoen Natie komt zich in de Brusselse haven vestigen. We hebben ook het toerisme op het kanaal uitgebouwd.”

De staatssecretaris geeft toe dat er een enorme druk is vanuit de immobiliënmarkt om terreinen langs het kanaal te verwerven. “Ik ben er echter altijd duidelijk in geweest dat de havenexploitatie op de eerste plaats komt,” voert ze aan. “Ik heb wel een plan op middellange termijn om de havenbedrijven te concentreren rond Schaarbeek Vorming. Maar dat zal pas gebeuren na grondig overleg met de bedrijven.”

Grouwels wil ook de bruggen over het kanaal verhogen. “De bruggen over het kanaal richting het zuiden van ons land en Frankrijk zijn te laag,” stelt ze. “Als we dat probleem kunnen oplossen, ligt plots een heel nieuwe markt open voor de haven van Brussel.”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>