route21

weblog over transport en mobiliteit

CMB plaatst megaorder bulkschepen

Posted by marc on September 26th, 2007

De Belgische scheepvaartgroep CMB heeft in één keer elf schepen besteld. Met de bestelling van één middelgroot bulkschip en tien kleine bulkschepen is de Belgische scheepvaartgroep CMB toe aan zijn grootste vlootuitbreiding in dertig jaar tijd. Met de bestelling is een investering van 410 miljoen dollar gemoeid. CMB neemt de helft van de investering voor zich. De rest wordt gedragen door Drylog.

De Belgische scheepvaartgroep verwacht dat de tien kleine bulkschepen tussen september 2009 en december 2010 in gebruik genomen kunnen worden. De kostprijs bedraagt 360 miljoen dollar. De middelgrote carrier, met een kostprijs van 50 miljoen dollar moet al in juni 2009 ingezet kunnen worden. CMB bestelde de kleinere schepen bij het Koreaanse Samjin Corporation. De middelgrote wordt gebouwd op de Chinese Dalian-scheepswerf.

<>
Volgens CMB-directeur Ludwig Criel is de vraag naar kleine bulkschepen in het jongste jaar enorm gestegen. Die vraag komt vooral uit China, waar de schepen ingezet worden om ertsen en cokes te vervoeren naar kleinere Chinese havens. Maar de wereldwijde vloot van kleinere bulkschepen is sterk verouderd. Op de scheepswerven is er nog ruimte voor de bouw van deze kleinere bulkschepen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>