route21

weblog over transport en mobiliteit

De Lijn wil gezinsvriendelijker werken

Posted by marc on September 27th, 2007

De Lijn gaat onderzoeken of het mogelijk is om de werkregelingen gezinsvriendelijker te maken. Dat zegt Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn. Een herziening zou onder meer kunnen leiden tot aanpassingen aan de dienstroosters en meer deeltijdse banen. Daarover zijn tussen de vakbonden en de directie al een aantal afspraken gemaakt. Een enquête moet duidelijk worden wat het personeel verwacht.

Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn, stelt dat de vervoersmaatschappij een afspiegeling moet zijn van de samenleving. “In de centrale directie is dat al aardig gelukt,” voert ze aan. “Maar de regionale directies blijven voorlopig in mannenhanden. Ook in de technische diensten zijn vrouwen zeldzaam. Deze afdelingen tellen amper 12 vrouwen, tegen 885 mannen. Bij de bedienden ligt zijn er dan weer 34,1 procent vrouwen.

De Lijn telt in totaal 1.350 vrouwelijke medewerkers. Dat is 17,2 procent van het totale personeelsbestand. Maar de vervoersmaatschappij wil op korte termijn naar 21 procent vrouwelijke personeelsleden. Ook komt er meer aandacht voor de praktische problemen, zoals toiletten, waarmee vrouwelijke tram- en busbestuurders te maken krijgen. Ingrid Lieten stelt verder dat het aantrekken allochtonen moeilijker blijkt dan vooraf gehoopt was.

Toch is het aantal werknemers van vreemde origine verdubbeld vergeleken met vorig jaar. De Lijn zoekt nu onder meer via het Jobkanaal van de Kamer van Koophandel en migrantenorganisaties naar allochtonen. Er komt ook een wervingscampagne om meer vrouwen en allochtonen aan te trekken.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>