route21

weblog over transport en mobiliteit

Wallonië wil geen vrachtwagens op zondag

Posted by marc on September 28th, 2007

Waals minister van transport André Antoine wil dat er op zondag geen vrachtwagens meer op de weg rijden. Dat heeft hij gezegd tijdens een Waalse Staten-Generaal over verkeersveiligheid. Antoine baseert zich voor zijn voorstel op statistieken uit Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, die al een dergelijke maatregel hebben ingevoerd. Uit die cijfers zou blijken dat er in die landen minder ongevallen gebeuren dan in België.

Door het rijverbod in de buurlanden ontstaat er op zondag aan de Belgische zijde van de grens chaos. De autoparkings zitten overvol met wachtende trucks, zodat heel wat vrachtwagenchauffeurs hun voertuig op de pechstrook parkeren. “Op een gegeven moment staat daar een rij vrachtwagens van vier tot vijf kilometer lang,” aldus het kabinet van de minister. “Dat zorgt voor veiligheidsproblemen.”

Volgens de Vlaamse Automobilistenbond grijpt Antoine daarvoor echter naar de verkeerde maatregel. “Die ophoping van vrachtwagens aan de grens is een infrastructureel probleem,” wordt er opgemerkt. “Dat heeft niets met mobiliteit te maken, maar met een tekort aan vrachtwagenparkings. Dat is zeker het geval langs de E411 richting Luxemburg.” Wel ziet de VAB eventueel een rijverbod zitten op bepaalde momenten op specifieke trajecten, zoals tijdens de zomervakantie richting kust, zitten.

De Unie van Professionele Transporteurs reageert alvast verrast op het voorstel. De beroepsfederatie vraagt zich af of de impact van de maatregel al bestudeerd is en heeft vragen bij de gevolgen van dergelijk initiatief op de mobiliteit. Volgens UPT zal dit voor meer verkeer op de zes andere dagen zorgen. De organisatie vindt het ook vreemd dat Antoine zich uitspreekt over een federale materie.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>