route21

weblog over transport en mobiliteit

‘Beetje chaos’ bij treinverkeer vrijdag

Posted by marc on October 25th, 2007

De socialistische vakbond ACOD Spoor heeft zijn leden opgeroepen om vrijdag een uur naar keuze het werk neer te leggen. Zo wil de vakbond protesteren tegen het voorstel om een minimumdienstverlening bij stakingen van het openbaar vervoer te voorzien. Jos Digneffe, voorzitter van het ACOD Spoor, voorziet hierdoor ‘een beetje chaos’ op vrijdag.

Met de actie wil de vakbond aantonen dat de maatregel in de praktijk niet haalbaar is bij de NMBS. Vrijdag zal het effect van zo’n regeling nagebootst worden en zullen de mogelijke gevolgen duidelijk worden aldus Digneffe. Het treinverkeer zal de ganse dag licht vertraagd zijn, met piekmomenten rond één en twee uur ’s middags en later op de avond. Reizigers krijgen binnen het ‘beetje chaos’ wel de garantie van en naar het werk te kunnen vertrekken.

De minimale dienstverlening bij stakingen van het openbaar vervoer wordt momenteel besproken bij regeringsonderhandelingen. ACOD Spoor noemt dit niet alleen een inbreuk op het stakingsrecht maar verwijst ook naar de onmogelijke praktische haalbaarheid van het voorstel. Verwacht wordt dat vrijdag de meeste diensten gewoon een uur vroeger zullen sluiten. ‘Dan zou de schade nog mee kunnen vallen’ volgens Jochem Goovaerts, woordvoerder van de NMBS. Het ACV steunt de staking niet. (LD)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>