route21

weblog over transport en mobiliteit

Chauffeurs onderschatten rijden onder invloed

Posted by marc on October 28th, 2007

Voor de derde keer werkte politiezone Midow mee aan de nationale gedragsmeeting ‘Rijden onder invloed’, een organisatie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Tijdens de actie vinden controlemomenten plaats, waarbij een uur lang elke bestuurder binnen een bepaalde zone wordt tegengehouden voor een ademtest. Daarnaast vindt ook een enquête plaats waarin gepeild wordt naar de houding van de chauffeur tegenover rijden onder invloed,de pakkans en de reglementering in verband met intoxicatie.

Commissaris Jean-Marie Samyn: ‘Het is ontstellend hoe weinig het publiek zich bewust is van de gevolgen van rijden onder invloed. Bestuurders beseffen nog steeds niet hoe vlug ze bij een ademcontrole positief kunnen blazen en de gevolgen worden zwaar onderschat. ‘Vanaf enkele pintjes kan men al 0.22 tot 0.35 mg alcohol in de longen hebben, wat een boete kan opleveren en een rijverbod van drie uur. Vanaf 0.65 mg alcohol riskeert de chauffeur een boete tussen 1.100 en 11.000 euro en een onmiddlijke intrekking van het rijbewijs voor minimaal 15 dagen.

Tijdens de gedragsmeeting werden 75 wagens tegengehouden. Slechts één chauffeur blies positief. De komende weken staan nog twee acties gepland. (LD) 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>