route21

weblog over transport en mobiliteit

Havens strijden om groene containerlijn

Posted by marc on November 27th, 2007

Eind januari 2008 treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking die de beveiliging van het internationale containervervoer tussen de zeehavens moet verbeteren. De hang naar grotere beveiliging is een uitloper van de aanslagen op 11 september 2001. De EU-commisie wil een lijst opstellen van erkende logistieke operatoren voor het handelsverkeer over water.

Zo’n lijst met gecertificeerde bedrijven kan zorgen voor een enorme tijdswinst tot vier dagen. De geselecteerde bedrijven mogen immers gebruik maken van een ‘groene containerlijn’ met ultrasnelle afhandeling van hun goederen door de douanediensten. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van de rode controlelichten. Volgens Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (OpenVLD) is het voor Vlaamse bedrijven van groot belang om op die lijst te belanden.

De erkenning van de verkozen bedrijven gebeurt door de douanediensten van de EU-lidstaten, aan de hand van een Europese methodologie. Voor de concrete uitwerking van het systeem, een soort software-uitwisseling over leveranciers, transporteurs, verhandelaars en klanten, werd door de Eu een call uitgeschreven. Twee bedrijvenconsortia streven nu naar de uitbesteding van het project. Patricia Ceysens: ‘ Het gaat om een cruciaal project voor de versterking van de logistieke sector in Vlaanderen.’ (LD)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>