route21

weblog over transport en mobiliteit

Toyota stopt vanzelf aan rood licht

Posted by marc on November 26th, 2007

Na het door autobouwer Saab ontwikkelde systeem dat chauffeurs wakker maakt als ze in slaap dreigen te vallen, komt constructeur Toyota nu op de markt met een toestel dat auto’s verplicht stoptekens laat respecteren en doet stoppen aan rode lichten. Door zendertjes die op de rijbaan aangebracht worden en die signalen geven aan de auto weet het voertuig dat het moet stoppen aan een rood licht. Op die manier wil het automerk meehelpen het aantal ongevallen met auto’s te verminderen.

Bij rood licht zal een visueel en auditief alarm in werking treden dat de bestuurder bewust moet maken van het naderende stoplicht of vertragingsbord. De bestuurder kan dan anticiperen en zijn wagen tot stilstand brengen. Als de bestuurder geen gevolg geeft aan de signalen van de installatie, zal de wagen automatisch remmen.

Toyota onderzoekt daarnaast ook een draadloos communicatiesysteem tussen verschillende wagens en tussen wagen en voetganger. Op die manier kunnen ongevallen op bijvoorbeeld slecht verlichte kruispunten vermeden worden. (LD)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>