route21

weblog over transport en mobiliteit

Gemiddeld 9.7 minuten vertraging per trein

Posted by marc on November 30th, 2007

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers stelde na een maande nauwkeurig onderzoek vast dat 65 procent van de treinen kamp met vertraging. Om tot dit besluit te komen registreerden treinreizigers tussen 1 en 31 oktober ongeveer 10.700 ritten. Conclusie is dat de treinen gemiddeld 9.7 minuten vertraging hebben, dat zijn 4 minuten meer dan bij de meting van vorig jaar. 65 procent van de treinen loopt een vertraging op van meer dan 5 minuten.

Boosdoeners zijn toevallige incidenten zoals stakingen of koperdiefstallen, maar ook het overstappende treinverkeer vormt een probleem. BTTB neemt daarom het hele pendeltraject onder de loep, niet zoals Infrabel, spoorbeheerder. Daar concentreert men zich voor metingen enkel op de stiptheid van de treinen.

Ondanks nieuwe infrastructuren rond Brussel en Antwerpen zullen pendelaars met een overstap in Brussel 16 procent kans hebben om hun aansluiting te missen. In Antwerpen stijgt dat aantal tot 30 procent. Volgens BTTB kan een langere wachttijd bij de treinaansluitingen voor een oplossing zorgen. Voorstel is om de aansluitingen op hetzelfde perron te organiseren en ook meer rekening te houden met minder mobielen. Voorts stelt de Bond een noodplan per lijn voor bij incidenten. BTTB wil ook benadrukken dat de trein een betrouwbaar voertuig blijft in vergelijking met de wagen. (LD)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>