route21

weblog over transport en mobiliteit

NMBS huurt locomotieven

Posted by marc on December 1st, 2007

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft voor zijn goederendivisie B-Cargo een contract gesloten met Angel Trains voor het huren van veertig locomotieven. De NMBS zal het materiaal inzetten voor zijn goederendivisie B-Cargo voor trafieken van België naar Duitsland, Nederland en Oostenrijk. De locomotieven worden geleverd tussen juli volgend jaar en juli 2009.

Het gaat om elektrische locomotieven van het type Traxx van de Canadese groep Bombardier. De locomotieven worden gehuurd voor een periode van 10 jaar. De NMBS staat zelf in voor het onderhoud in eigen tractiewerkplaatsen. Volgens de NMBS zullen de locomotieven ook oude diesels vervangen die te vervuilend zijn. De elektrische locomotieven halen een snelheid van maximum 140 kilometer per uur en kunnen ladingen tot 2.000 ton vervoeren.

De locomotieven zullen worden gehomologeerd voor vier verschillende spanningen, waardoor ze in de vier genoemde landen kunnen rijden. Eerder huurde de NMBS al drie locomotieven bij Angel Trains voor de lijn Antwerpen-Noorderkempen. Die staan al een half jaar werkloos omdat ze nog niet gehomologeerd zijn voor de nieuwe lijn. Het is niet duidelijk of de NMBS daar huurgeld voor betaalt.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>