route21

weblog over transport en mobiliteit

België onveilig voor motorrijders

Posted by marc on December 21st, 2007

Er komen in België meer motorrijders om bij ongevallen dan gemiddeld elders in Europa. Dat blijkt uit cijfers van de European Transport Safety Council (ETSC). Per miljard gereden kilometers komen er in België 130 motorrijders om het leven. Het Europese gemiddelde ligt op 86 slachtoffers. Motorrijders lopen overal een groter ongevalrisico. In heel Europa ligt dat per gereden kilometer achttien keer hoger dan voor automobilisten.

Noorwegen, Zwitserland, Denemarken en Finland blijken de veiligste landen voor motorrijders. Daar vallen per miljard gereden kilometers tussen de 30 en 45 slachtoffers. Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Zweden en Griekenland zitten iets onder het Europese gemiddelde. België bevindt zich op de 16de plaats op 22 landen, net na Groot-Brittannië en voor Estland.

Motorrijders lopen overal een groter ongevalrisico. In heel Europa ligt dat per gereden kilometer achttien keer hoger dan voor automobilisten. De gemotoriseerde tweewielers zijn goed voor 16 procent van de verkeersdoden, terwijl ze maar 2 procent van de kilometers rijden. In Vlaanderen wordt op dit ogenblik aan een vademecum voor een veiliger infrastructuur gewerkt. Dat zou binnenkort voorgesteld worden.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>