route21

weblog over transport en mobiliteit

Nederland ziet fileprobleem met 8,1 procent groeien

Posted by marc on December 29th, 2007

In Nederland zijn er het voorbije jaar 8,1 procent meer files opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse autofederatie ANWB. Vooral buiten de spitsuren is de filezwaarte gevoelig toegenomen. Tussen 10 uur en 15.30 uur steeg de filezwaarte dit jaar met maar liefst 22,8 procent. De avondspitsen waren dit jaar drukker dan vorig jaar. De drukte tijdens de ochtendspits daalde dit jaar met 1,8 procent.

Vooral in de regio Arnhem/Nijmegen en in het zuiden van Nederland stonden vorig jaar veel meer files. De filedruk steeg in beide regio’s met ongeveer 20 procent. Ook in de regio Utrecht kende steeg de filedruk een stijging met ruim 13 procent. Mede door het slechte weer nam in de eerste helft van het jaar de filezwaarte gevoelig toe. Veel regen in mei en juni leidde tot een aantal extreem drukke dagen.

Donderdag blijft in Nederland de drukste dag, met zowel in de ochtend- als avondspits de grootste filezwaarte. “Zakelijk en veel recreatief verkeer zorgt ervoor dat het vrijdag overdag op de wegen twee keer zo druk is dan op andere dagen,” aldus nog de ANWB. “Vooral in de regio Arnhem/Nijmegen en in het zuiden van land draagt vrijdag zwaar bij aan de sterk toegenomen filedruk.”

De filezwaarte – de filelengte vermenigvuldigd met de duur – tussen 15.30 uur en 20 uur steeg met 6,5 procent in vergelijking met het jaar voordien. Het aantal spitsen met slecht weer lag dit jaar echter 30 procent lager. De dag met storm op 18 januari leidde tot een groot verkeersinfarct in de avondspits. Het sneeuwalarm voor 8 februari zorgde voor een laagterecord met om 17.30 uur in totaal 12 kilometer file.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>