route21

weblog over transport en mobiliteit

Nieuw recordjaar voor De Lijn

Posted by marc on December 31st, 2007

De Lijn heeft dit jaar 483 miljoen reizigers vervoerd. Dat zijn er 20 miljoen meer dan vorig jaar en daarmee is 2007 het beste jaar ooit voor De Lijn. Voor volgend mikt de Vlaamse vervoersmaatschappij op een half miljard reizigers. Het aantal reizigers van De Lijn is sinds 2000 verdubbeld van 240 miljoen naar 483 miljoen. De Lijn verklaart die verdubbeling door de toename van het aantal abonnees en de uitbreiding van het aanbod.

De grootste groei werd dit jaar opgetekend in Vlaams-Brabant, waar 7 miljoen passagiers werden vervoerd. Dat is een groei met 8,5 procent. Daarna volgen Oost-Vlaanderen met een groei van 4,3 procent, Antwerpen met 3,6 procent, Limburg met 3,4 procent en West-Vlaanderen met 2,3 procent. De vervoersmaatschappij telt vandaag 400.513 abonnees, dat is drie keer meer dan in het begin van dit decennium.

Reizigers met een abonnement nemen 77 procent van de ritten voor hun rekening. Negen Vlamingen op de tien hebben nu een halte op wandelafstand van hun deur. Verdere groei moet gerealiseerd worden door een verbetering van het aanbod, zoals de properheid van de voertuigen en een betere halte-accommodatie. Daarvoor zal extra aanbod worden gecreëerd, onder meer door een betere ontsluiting van industrieterreinen en KMO-zones.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>