route21

weblog over transport en mobiliteit

Steeds meer schepen onder Belgische vlag

Posted by marc on May 12th, 2007

Eind vorig jaar voeren er 203 schepen onder de Belgische vlag. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgische Redersvereniging. Daarmee klimt België op tot een zeventiende plaats in de rangschikking van maritieme naties. De schepen hadden een gezamenlijk laadvermogen van 11,559 miljoen ton. Het gaat daarbij zowel om koopvaardijschepen, als sleepboten en baggervaartuigen. Net voor de invlagging in 2004 begon, bezette België de 24ste plaats met een laadvermogen van 6,176 miljoen ton.

De Belgische Redersvereniging merkt op dat de fiscaal vriendelijker Belgische wetgeving een toenemend aantal reders voor de Belgische vlag doet kiezen. Op het einde van de jaren negentig hadden de Belgische reders al hun schepen uitgevlagd naar goedkopere registers. Vandaag vaart 51 procent van de Belgische koopvaardijvloot echter effectief opnieuw onder Belgische vlag. Daardoor heeft België nu een koopvaardijvloot die anderhalve keer groter is dan die van Nederland en twee keer zo groot als die van Frankrijk.

Ook de Japanse rederijgroep NYK zou overwegen om tegen het einde van dit jaar een aantal schepen van zijn bulkvloot onder Belgische vlag te laten varen. De rederij brengt alvast het hoofdkwartier van zijn bulkafdeling van Londen over naar Antwerpen. In het nieuwe hoofdkantoor van de bulkdivisie in Antwerpen zullen dertig personeelsleden aan de slag kunnen. Door de verhuis zouden echter geen extra trafieken naar Antwerpen komen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>