route21

weblog over transport en mobiliteit

Dringend duidelijkheid rond Saeftinghedok gevraagd

Posted by marc on December 27th, 2007

Volgend jaar moet er een toestemming zijn voor de bouw van het Saeftinghedok op de Antwerpse Linkeroever. Alleen dan zal het dok op tijd in gebruik kunnen worden genomen. Dat heeft de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel gezegd. Het Saeftinghedok moet volgens hem ten laatste in 2015 of 2016 in gebruik genomen kunnen worden. Maar om dat te realiseren, moet het project over ten laatste één jaar worden opgestart.

Er komt immers nog een hele studie- en onderzoeksfase, vooraleer met de daadwerkelijke bouw van het dok begonnen kan worden. Indien er geen dringend werk gemaakt wordt van het Saeftinghedok, dreigt de capaciteit van de huidige containerterminals uitgeput te raken. De bouw van het Saeftinghedok zou meteen het definitieve einde betekenen van het polderdorp Doel. Dat ligt immers op de site waar het dok zou worden gegraven.

Onlangs merkte de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys in zijn jaarlijkse toespraak voor de provincieraad op er pas een nieuw Saeftinghedok kan komen wanneer er een oplossing is voor de mobiliteitsproblematiek. “De dure beslissingen om de mobiliteitsproblemen langs Antwerpse zijde op te lossen, zijn genomen,” voerde hij aan. “Langs Oost-Vlaamse zijde zitten we nog altijd in de fase van de studies.”

Als er nu niets gedaan wordt aan de mobiliteitsproblemen, zal het autoverkeer op de E17 en de E40 volgens gouverneur Denys over tien jaar volledig vastlopen. “Dat legt een zeer zware hypotheek op de toekomstige groei van onze havens en op de leefbaarheid van onze samenleving,” aldus de gouverneur.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>