route21

weblog over transport en mobiliteit

Israël zegt vaarwel tegen olie

Posted by marc on January 21st, 2008

Israël maakt vandaag plannen bekend om haar afhankelijkheid van olie grotendeels in te perken. Dat schrijft de Britse krant Financial Times. Het land wil een privé-project opzetten voor een elektrisch autonetwerk.

Het heeft daarvoor een akkoord bereikt met de Amerikaanse start-up Project Better Place, die onlangs € 137 miljoen ophaalde om de beginfase van het project in goede banen te leiden. De volgende 18 maanden worden zo’n 500.000 oplaadplaatsen in het land neergezet, waar ook batterijen kunnen worden gewisseld. De plannen hebben de steun van de Israëlische president Shimon Peres. Renault en Nissan werken ondertussen aan een elektrische wagen die vanaf 2011 op de Israëlische markt moet komen.

In Israël rijden 2 miljoen auto’s. Mochten die allemaal op elektriciteit rijden, dan zou daarvoor jaarlijks 2.000 megawatt aan elektrische stroom nodig zijn, een hoeveelheid die geproduceerd zou kunnen worden via een eenmalige investering van $ 5 miljard in zonnepanelen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>