route21

weblog over transport en mobiliteit

NMBS onder vuur door erg slechte stiptheidscijfers

Posted by marc on January 23rd, 2008

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) zet de NMBS fors onder druk na bijzonder slechte stiptheidscijfers voor 2007. Vorig jaar reed gemiddeld meer dan één op de tien treinen met vertraging, het slechtste resultaat in negen jaar. De NMBS moet dringend een compensatieregeling op poten zetten.

In 2007 reed 89,2 procent van alle treinen op tijd of met een vertraging van hoogstens vijf minuten, een achteruitgang van 1,4 procent tegenover 2006. De NMBS wijt de extra vertragingen vooral aan de groeipijnen bij de invoering van de nieuwe dienstregeling, aan de plaag van koperdiefstallen, aan syndicale acties in binnen- en buitenland en aan de reizigers die er te lang over doen om zich van het ene perron naar het andere te haasten.

Minister Vervotte wil de treintarieven in de toekomst afhankelijk maken van de stiptheid. Nu mag de NMBS elk jaar in februari de prijs van de treinkaartjes aanpassen aan de gezondheidsindex. Als de stiptheid hoger dan 90 procent ligt, mag de spoorwegmaatschappij daar nog een schepje bovenop doen. “Die redenering moet omgedraaid kunnen worden”, vindt Vervotte. “Als de stiptheid slecht is, mogen de treintarieven níét meestijgen met de index.”

Met die regeling wil de minister de NMBS aanporren om te werken aan de stiptheid. “Tegelijk is het niet meer dan correct dat de reiziger alleen meer betaalt als hij een betere service krijgt.” Als de stiptheid slecht is, mogen de treintarieven in februari níét meer meestijgen met de index.

De spoorwegmaatschappij ‘betreurt’ de verslechterde stiptheid maar haast zich om te benadrukken dat België nog altijd beter scoort dan Duitsland of Frankrijk.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>