route21

weblog over transport en mobiliteit

Antwerpen wil gebruik fiets aanmoedigen

Posted by marc on January 25th, 2008

Antwerpen wil het fietsen aanmoedigen door meer gratis fietsparkeerplaatsen aan te bieden.Wim Daneels. Parkeergarages in de stad worden binnenkort verplicht om ook plaatsen voor fietsen te voorzien. En ook projectontwikkelaars moeten in de toekomst fietsparkeerplaatsen opnemen in hun plannen.

Het stadsbestuur van Antwerpen wil het gebruik van de auto ontraden en meer volk op de fiets krijgen. Maar een van de struikelblokken is dat je je tweewieler in de binnenstad amper op een veilige -en liefst ook droge- manier kan achterlaten. Daarom heeft de stad aan het stedelijk parkeerbedrijf Gapa gevraagd om een plan op te stellen rond fietsparkeren.
‘Totnogtoe hielden we ons vooral bezig met auto’s, maar op vraag van het stadsbestuur zullen we onze knowhow ter beschikking stellen en een co√∂rdinerende rol spelen in het fietsparkeerbeleid’, zegt voorzitter Eric Dubois van Gapa.
Nieuwe parkeergarages zullen ook een deel van hun ruimte moeten reserveren voor de tweewielers. Dat gebeurde trouwens al bij de ondergrondse parkings van het Centraal Station en Berchem-station.


‘De parking van de Groenplaats biedt al gratis fietsen aan de klanten aan. We zouden dat graag doortrekken naar de grote parkings aan de rand van de stad. Toeristen kunnen bijvoorbeeld op een zonnige dag daar hun auto kwijt en dan met de fiets Antwerpen verkennen’, zegt Dubois. ‘We zullen nieuwe normen opleggen voor de bouwvergunning van grote bouwprojecten.’

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>