route21

weblog over transport en mobiliteit

Poolse vrachtwagenchauffeurs dreigen Warschau af te sluiten

Posted by marc on January 29th, 2008

Poolse vrachtwagenchauffeurs zijn van plan om Warschau te blokkeren. Dit vanwege een enorme verkeersopstopping die nu al een week duurt aan de oostgrens van Polen. Dit meldt een vakbond uit Polen zondag. De vakbond hoopt met de staking druk op de overheid van premier Donald Tusk te zetten om de verkeersellende, die veroorzaakt wordt door acties van het douanepersoneel, op te lossen. Vrijwel alle grenzen van Polen met de Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zijn verlamd.

Boleslaw Mileski, woordvoerder van de Vakbond van de Arbeiders van het Wegvervoer van Polen spreekt dreigende taal op het Poolse televisiestation TVN24 “Wij zullen de overheid tot halverwege deze week geven om de verkeersopstopping op te lossen. Als de situatie niet wordt opgelost kunnen wij het gehele land tot stilstand brengen.De vrachtwagens zijn al onderweg naar Warschau. Hiermee laten wij onze kracht zien. Ons geduld is op en wij laten ons niet langer mishandelen en vernederen.”
Milewski verwees naar de ontberingen die door vrachtwagenchauffeurs worden ervaren die zijn vastgelopen op dunbevolkte gebieden langs de grens. Zij zijn gedwongen om nachtenlang in hun vaak onverwarmde vrachtwagens zonder goed voedsel of goede hygiëne door te brengen en dat zonder loon.

De overheid heeft de douane-ambtenaren een loonsverhoging van 500 zloty (€ 138) stijging aangeboden, ver onder hun eis van een verdubbeling van hun maandsalaris van ongeveer 4.000 zloty’s (€ 1.100).
”Er zijn slechts twee vrachtwagens nodig om een straat van Warschau te blokkeren”zegt Milewski. “Wij zijn van plan de burgers geen overlast te bezorgen door het stadscentrum te blokkeren. Wij zullen enkel de toegangswegen blokkeren die naar de stad leiden.”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>