route21

weblog over transport en mobiliteit

Deurganckdok vol tegen 2014

Posted by marc on January 30th, 2008

De Antwerpse haven heeft het voorbije jaar 182,9 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekent een groei met 9,3 procent tegenover vorig jaar. Maar de containertrafiek steeg twee keer zo snel.

De containertrafiek in de Antwerpse haven steeg het voorbije jaar van 7 naar 8 miljoen standaardcontainers (TEU). Daarvan komt ongeveer 1,5 miljoen TEU op rekening van het Deurganckdok, dat een totale capaciteit heeft van 7 miljoen TEU. In de veronderstelling dat de containertrafiek jaarlijks met 1 miljoen TEU blijft aangroeien en dat die groei in het Deurganckdok gebeurt, dan zit dat dok tegen 2013-2014 aan zijn maximale capaciteit. “De bouw van het Saeftinghedok moet nu op de politieke agenda komen. Anders zijn we te laat”, stelde havenschepen Marc Van Peel. “Het dok is geen grootheidswaanzin van landhongerige havenbaronnen.”

Het Saeftinghedok zou iets breder dan het Deurganckdok worden en kost 750 miljoen euro. Het Antwerpse havenbestuur financiert 80 procent, het Vlaams Gewest 20 procent. In maart wordt ook een beslissing verwacht over een tweede sluis op Linkeroever ten zuiden van het Deurganckdok. Die is nodig om de wachttijden van de schepen aan de oude Kallosluis op te lossen. De kostprijs wordt geraamd op 624 miljoen euro. De bouw zou 4,5 jaar duren.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>