route21

weblog over transport en mobiliteit

Fileleed kost ons 250 miljoen

Posted by marc on January 31st, 2008

Het Verkeerscentrum Vlaanderen meet zes miljoen uren file op de Vlaamse wegen, maar zegt zelf dat we in de praktijk tussen negen en tien miljoen uren in de file staan. Dat komt omdat de metingen niet verfijnd genoeg zijn. Kostprijs van dat fileleed: 250 miljoen euro.

Het aantal uren dat we op Vlaamse wegen in de file staan, ligt de helft hoger dan we in VRIND, de publicatie met statistische gegevens van de Vlaamse regering, kunnen lezen. “Onze gegevens zijn onvoldoende om de verliesuren precies te kunnen inschatten”, zegt Eddy Peetermands. “We zitten voor 2007 op 6 miljoen verliesuren, in 2004 waren dat er 4,8 miljoen.”

De kostprijs voor een stilstaande vrachtwagen wordt geschat op 45 euro per uur. De kostprijs van een wagen in de file bedraagt 8,25 euro per uur. Dat betekent dat de economische kostprijs in de buurt van 250 miljoen euro ligt.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>