route21

weblog over transport en mobiliteit

Zware taksen voor vrachtverkeer in Londen

Posted by marc on February 4th, 2008

Wie vanaf morgen met zwaar vrachtverkeer Londen binnenwil moet een taks van 200 pond (266 euro) betalen. Bedoeling is van de Britse hoofdstad “de grootste oppervlakte met minimale uitstoot ter wereld te maken”.

Het zware verkeer – kampeerwagens en vrachtwagens van meer dan 12 ton – moeten de taks betalen als ze Groot Londen binnenrijden, een zone van 1.500 vierkante kilometer met 7,5 miljoen inwoners. Wie hem niet betaalt, wacht een boete van 1.326 euro. Vanaf juli dienen ook bussen, autocars en lichte vrachtwagens tolgeld te betalen, in oktober volgen nog de bestelwagens en minibusjes. De nieuwe groene taks moet de vervuilende uitstoot tegen 2012 met 16 procent doen dalen. Dit zou een gezondheidswinst van 331 miljoen euro opleveren, vooral in de behandeling van ademhalingsproblemen. “In een moderne stad moet de bevolking de mogelijkheid hebben te leven en te werken zonder de vrees vergiftigd te worden wanneer ze ademt”, zo verklaarde Ken Livingstone, de burgemeester van Londen, toen hij in mei vorig jaar het systeem aankondigde.

Vijf jaar geleden werd al een taks opgelegd aan auto’s die het Londense stadscentrum in wilden. Elke voertuig op vier wielen moet sindsdien 11 euro betalen. Toen ging het wel enkel om de binnenstad, een veel kleinere zone dan nu het geval is.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>