route21

weblog over transport en mobiliteit

Leterme ziet supertrucks op Vlaamse wegen zitten

Posted by marc on February 7th, 2008

De reusachtige vrachtwagens van 25 meter lang en 60 ton zwaar komen er haast zeker. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Renaat Landuyt, de vorige minister van Mobiliteit, wou er niet van horen, maar zijn opvolger Yves Leterme ziet de supertrucks wel zitten. Hij bereidt een positief antwoord voor op een verzoek van de Vlaamse regering om experimenten met de mastodonten toe te laten.

Na aanvragen van enkele bedrijven – zoals Volvo Gent, BASF Antwerpen en Ford Genk – stelde Vlaamse minister-president Kris Peeters de vraag opnieuw en Yves Leterme wil er nu wel op ingaan. “Ik ben altijd voor een proefproject geweest met dergelijke ‘ecocombi’s’. We hebben meer capaciteit nodig voor het goederentransport. Er komen extra federale toelagen voor het containertransport per spoor en meer Vlaamse steun voor transport met binnenschepen. Het wegvervoer is de derde as. Ook daar is meer capaciteit nodig”, aldus Leterme. Concreet moet Leterme het bestaande Koninklijk Besluit met de technische reglementen van 1968 aanpassen om langere trucks mogelijk te maken: maximaal 25,25 meter en met een maximumgewicht van 60 ton.

Het zal gaan om een experiment voor wellicht zes maanden. De Vlaamse regering moet dan het traject aanwijzen. In Vlaanderen zijn de ministers Hilde Crevits (Openbare Werken) en Kathleen Van Brempt (Mobiliteit) bevoegd, maar aangezien het Vlaams Parlement al een resolutie heeft gestemd om dergelijke trucks mogelijk te maken, lijkt er geen onoverkomelijk probleem meer. De grootste kanshebber voor een experiment met supertrucks is het project van Volvo, met twee trajecten: één van Zeebrugge naar Gent (via de E17 en niet langs de minder geschikte N49) en één van Maasmechelen naar Gent (via de E313 en E17).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>