route21

weblog over transport en mobiliteit

Alcoholslots tegen recidivisten

Posted by marc on February 11th, 2008

Chauffeurs die betrapt zijn op alcohol achter het stuur, kunnen binnenkort door de rechter worden verplicht een alcoholslot in hun auto te installeren. De nieuwe maatregel is vooral bedoeld voor recidivisten, bestuurders dus die al meer dan een keer dronken tegen de lamp zijn gelopen.


Federaal minister van Mobiliteit Yves Leterme bereidt een wetsontwerp over alcoholslots voor dronken chauffeurs voor. Zijn collega van Justitie, Jo Vandeurzen, staat positief tegenover het initiatief. Er is ook nog overleg nodig met de minister van Werk voor alcoholslots in bedrijfsauto’s.”Rijden onder invloed kan absoluut niet”, verantwoordt Leterme de maatregel. “Nog te vaak is alcohol de oorzaak van ongevallen.” Het is de bedoeling dat de rechter alcoholslots kan opleggen naast een geldboete en/of een rijverbod. De rechter kan het systeem ook verplichten na een rijverbod.


Als een auto is uitgerust met een alcoholslot moet de chauffeur niet alleen blazen voor hij of zij vertrekt, maar vervolgens ook op geregelde tijdstippen tijdens de rit. Zo wordt vermeden dat dronken chauffeurs iemand anders in hun plaats laten blazen voor ze hun wagen starten.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>