route21

weblog over transport en mobiliteit

Brusselse metro bespaart energie door trager te rijden

Posted by marc on February 13th, 2008

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB gaat de metrostellen op lijn 2 minder snel laten rijden om zo 15 procent energie te besparen. Op die lijn haalden de Brusselse metrostellen een topsnelheid van 72 kilometer per uur. Die wordt nu teruggebracht 50 kilometer per uur.

Om de topsnelheid te kunnen bereiken, moet nu veel energie worden verbruikt. De bestuurder kan die snelheid echter niet lang aanhouden, omdat er snel moet worden geremd voor een volgend station. Metingen van de MIVB wezen uit dat de rittijd van Simonis naar Delacroix, de 2 eindhaltes, maar 90 seconden langer duurt aan een snelheid van 50 km/uur.”Die 90 seconden laten wel toe een extra metrostel in te zetten op de lijn”, zegt de MIVB. “En dat zorgt voor meer regelmaat voor de reiziger, omdat de intervallen tussen de metrotreinen beter kunnen worden gehandhaafd. Een beperking van de snelheid tot 50 km/uur heeft als bijkomend voordeel voor de reiziger dat de versnelling geleidelijker gebeurt, wat het comfort verhoogt.”

Het inleggen van een extra metrotrein klinkt tegenstrijdig met energiebesparing. “Toch draait het eindresultaat gunstig uit met een totale elektriciteitsbesparing van 15 procent. Want elke trein die trager rijdt, zal op het einde van de dag minder kilometers hebben gereden”, aldus de MIVB. Het principe toepassen op metrolijnen 1A en 1B is voorlopig niet aan de orde. Daar komt verandering in bij de herstructurering van het metronet in februari 2009.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>