route21

weblog over transport en mobiliteit

Vlaming vergist zich steeds meer bij het tanken

Posted by marc on February 14th, 2008

Chauffeurs tanken steeds vaker de verkeerde brandstof. Verstrooidheid en de overstap naar diesel zijn de belangrijkste redenen. Het aantal verkeerde tankbeurten is in acht jaar met bijna 70 procent gestegen. In 1999 waren er bij de VAB 1.515 pechgevallen die te wijten waren aan verkeerd tanken. Vorig jaar waren dat er 2.541. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB).

Volgens de VAB zijn er verschillende verklaringen voor de stijging. Zo zorgt het veranderen van wagen met een ander type brandstof ervoor dat automobilisten zich vergissen. Er is een duidelijk verband met het stijgende aantal dieselrijders. Steeds meer automobilisten stappen van benzine over op diesel. Momenteel rijden er 14 procent meer dieselwagens in België dan in 1999. En dieselrijders die zich vergissen zijn duidelijk in de meerderheid. Daarnaast is verstrooidheid een belangrijke oorzaak.

Wie diesel in een benzinetank gooit, mag de wagen zeker niet starten. Anders verspreidt de gemengde brandstof zich in de leidingen en raken de pomp en de injectoren ernstig beschadigd. Ook reiniging van de tank en alle verbindingsleidingen is dan noodzakelijk. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 4.000 euro.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>