route21

weblog over transport en mobiliteit

Bouw Japans ruimtelaboratorium gestart

Posted by marc on March 13th, 2008

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour heeft zich na een tweedaagse vlucht gekoppeld aan het International Space Station (ISS). Gedurende deze zestiendaagse missie zullen de austronauten een deel van het Japanse laboratorium Kibo bevestigen aan het ruimtelaboratorium. Ook wordt een door Canada speciaal ontworpen robotarm aan het ruimtestation vastgemaakt en zullen zijn functies worden uitgetest.

In totaal zullen er tijdens deze missie vijf ruimtewandelingen nodig zijn om de gedeelten van Kibo te assembleren. De Japanse astronaut Takao Doi (53) zal als bemanningslid van de Endeavour de Kibo mee helpen installeren. Bij de terugreis zal de shuttle de Fransman Léopold Eyharts naar huis brengen. Hij was begin februari met de Atlantis naar het ISS gereisd om het toen geïnstalleerde Europese ruimtelab Columbus op te starten.

De missie duurt in principe zestien dagen. Dat is de langste periode sinds in 1998 begonnen werd met de bouw van het ruimtestation. Dat zou in 2010 helemaal operationeel moeten zijn. Kort voor het aankoppelen maakte het ruimteveer het inmiddels gekende en traditionele rondje rond zijn as. De aan boord gebleven astronauten namen met hun gesofistikeerde camera’s de nodige foto’s van de buik van het ruimteveer. Zij moesten daarmee nagaan of het hitteschild tijdens de lancering volledig intact is gebleven. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>