route21

weblog over transport en mobiliteit

BATA dreigt met verhuis naar buitenland

Posted by marc on May 18th, 2007

De Belgische luchtvaartmaatschappijen, verenigd in de groep Belgian Air Transportation (BATA), dreigen ermee hun hoofdzetels naar het buitenland te verhuizen als de lasten niet verminderen. Ze stellen dan ook dat de volgende federale regering een drastische lastenverlaging voor de piloten moet doorvoeren. De maatschappijen willen zich daarmee wapenen tegen de aanhoudende groei van buitenlandse lagekostensmaatschappijen.

Door het vertrek van de BATA-leden zouden er volgens de organisatie rechtstreeks 20.000 jobs in gevaar komen, terwijl ook het aantal bestemmingen vanuit Zaventem zou dalen. Verder stelt de BATA dat België ook zijn logistieke en toeristische troeven fors zouden zien dalen, terwijl tevens met een imagoverlies moet rekening gehouden worden. Bovendien zegt de BATA dat de overheid een direct verlies van 135 miljoen euro per jaar zou lijden.

In de luchtvaart betalen piloten belastingen in het land waar hun luchtvaartmaatschappij haar hoofdkwartier heeft. “Een piloot verdient bij Ryanair netto bijna evenveel als bij ons bruto,” aldus BATA. “Nochtans kan hij met zijn Iers contract perfect in Brussel kan blijven wonen en vanuit Charleroi werken, zonder in België één cent belastingen te betalen. Eén van voorstellen van BATA is het behoud van de gedeeltelijke vrijstelling op de sociale bijdragen van het vliegend personeel.

Sinds 1995 is die uitzonderingsmaatregel in voege, waardoor de sociale bijdrage op het brutoloon 35 procent en geen 50 procent bedraagt. De maatregel loopt af op 1 juli. Dat zal volgens BATA de concurrentiepositie van zijn leden verder ondermijnen. Ook zou de staat volgens BATA moeten bijdragen in de kosten voor de veiligheid. In het buitenland en op de regionale luchthavens draagt de overheid volgens BATA zorg voor de veiligheid van haar burgers.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>