route21

weblog over transport en mobiliteit

VLM-Airlines heeft 180 miljoen euro gekost

Posted by marc on March 20th, 2008

De overname van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft CityJet, een dochterbedrijf van de combinatie KLM/Air France, 180 miljoen euro gekost. VLM-topman Johan Vanneste geeft geen exacte cijfers weer, maar liet wel verstaan dat dit cijfer in de juiste richting zit. De Vlaamse luchtvaartmaatschappij werd destijds opgericht door een groep rond de Antwerpse luchtvaarttycoon Freddy Van Gaever.

Van Gaever had reeds zijn sporen verdiend bij Delta Air Transport. Hij startte met een beginkapitaal van 10 miljoen frank. De maatschappij werd in 1992 opgericht. De vloot werd uitgerust met vliegtuigen van het turboprop-type Fokker 50, een kruising van een straalmoter en een schroef. Het toestel biedt plaats aan vijftig passagiers, maakt weinig lawaai en kan kort opstijgen en landen.

Inmiddels is VLM omgedoopt tot VLM-Airlines. Momenteel heeft de maatschappij achttien Fokkers en een sinds kort ook één Fluisterjet. Die vliegt naar Londen vanuit Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Rotterdam, Luxemburg en Groningen. Ook zijn er verbindingen met Manchester vanuit Antwerpen en Rotterdam. VLM is ook de enige buitenlandse maatschappij die vluchten verzorgt in Groot-Brittannië zelf. Het aantal lease-vluchten steeg dit jaar met 62 procent. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>