route21

weblog over transport en mobiliteit

Nederlandse vliegtax blijft behouden

Posted by marc on March 19th, 2008

De Nederlandse vliegtax gaat gewoon in vanaf juli. Dat is de uitspraak van de voorzieningenrechter in De Haag. De Nederlandse vliegtax is een omstreden gegeven, dat uiteindelijk uitmondde in een kort geding dat verschillende partijen uit de reis en luchtvaartwereld aanspanden tegen de Nederlandse staat. Volgens de rechter is die vliegbelasting niet onmisbaarbaar strijdig met het internationale luchtvaartverdrag van Chicago en Europese verdragsregels.

Met zijn uitspraak verwierp de rechter de bezwaren van de luchthavens van Schiphol en Maastricht, de luchtvaartmaatschappijen Ryannair en Coredon, de luchtvaartorganisatie Barin en de vertegenwoordigers van toerisme. De verplichting van deze vliegtax treedt in vanaf begin juli. Zij bedraagt 11,25 euro per ticket op vluchten tot 2.500 kilometer en 45 euro per persoon voor vluchten met een langere afstand.

Een gezin van vier personen dat vanaf Schiphol naar de Spaanse Canarische Eilanden vliegt, betaalt dus bij vertrek na begin juli 180 euro meer voor de tickets dan bij vertrek voor die datum. Het bedrijfsleven is mordicus tegen die vliegtax geweest en hebben in het verleden reeds laten weten om de Nederlandse maatregelen desnoods tot bij de hoogste rechter te gaan aanvechten. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>