route21

weblog over transport en mobiliteit

Endeavour realiseert recordvlucht

Posted by marc on March 28th, 2008

In de nacht van woensdag op donderdag is het ruimteveer Endeavour met zijn zeven opvarenden veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. Daarmee werd de vijfentwintigste missie van het Spaceshuttle-programma naar het International Space Station (ISS) afgesloten. De shuttle landde om 1.40 uur Belgische tijd. Toen was het ook al in Florida nacht. Het was meteen de zestiende nachtelijke landing op Capa Canaveral.

Een eerste landingsmogelijkheid was afgeblazen vanwege teveel bewolking. Endeavour heeft er een recordmissie opzitten. De ruimtependel werd op 11 maart gelanceerd en keerde pas na vijftien dagen, achttien uur, twaalf minuten en zevenentwintig seconden op aarde terug. Endeavour bleef ook bijna twaalf dagen aan het ruimtestation gekoppeld. Ook dat is een nieuw record.

Tijdens die periode werden vijf ruimtewandelingen ondernomen, onder meer om de eerste sectie van de Japanse Kibomodule aan het ruimtestation vast te maken. Ook werd de Canadese ruimterobot Dextre geassembleerd. De Endeavour liet de Amerikaan Garrett Reisman achter in het ruimtestation. Reisman blijft daar nog enkele weken in het gezelschap heeft van Peggy Whitson en Joeri Malentsjenko.

Reisman nam de plaats in van de Fransman Léopold Eyharts, die begin februari voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA met de Atlantis naar het ISS was gebracht om het toen aangehechte Europees lab Columbus op te starten. Hij verbleef 48 dagen in de ruimte. Frank De Winne was zijn reserve. Bij de eerstvolgende shuttlemissie zal in mei de Discovery een tweede segment van de wetenschappelijke Kibomodule naar boven brengen. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>