route21

weblog over transport en mobiliteit

Russische spaceshuttle naar Duits museum

Posted by marc on April 7th, 2008

Een exemplaar van de Russische spaceshuttle Boeran heeft zondagmiddag Nederland verlaten via de Waal en de Rijn. Het oude ruimtetuig is op doorreis naar een museum in het Duitse Sinsheim. Het gevaarte voer op een ponton van Amsterdam naar Duitsland. Het 36 meter lange en 61 ton wegende ruimtevaartuig trok veel belangstelling van toevallige voorbijgangers. De Boeran is vanaf deze zomer te zien in het Technikmuseum als onderdeel van een ruimtevaartexpositie. 

 

Het Technikmuseum Speyer in het Duitse Sinsheim won in Bahrein een rechtszaak van een zakenman uit Singapore die zei dat hij de rechtmatige eigenaar was. De Russische ruimtependel was ook al te zien tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. De Sultan van Bahrein kocht het gevaarte in 1993 van de Russen. Het vertrek van de Boeran werd door de Russische televisie gefilmd.

 

Het Boeran-project was het meest kostbare Sovjet-ruimtevaartprogramma ooit. De Boeran had als taak de Sojoez- en Progress–missies naar het ruimtestation Mir te vervangen. Kort na de enige en onbemande vlucht van de Boeran in 1988 besliste Moskou het programma stil te leggen wegens de te hoge kosten. Er zou een twaalftal exemplaren van de Russische spaceshuttle zijn gebouwd, maar waar die allemaal vertoeven is onduidelijk. Het Technikmuseum Speyer trekt jaarlijks 600.000 bezoekers. (LA)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>