route21

weblog over transport en mobiliteit

Bemanning Sojoez-capsule ontsnapt aan de dood

Posted by marc on April 23rd, 2008

Het had maar een haar gescheeld of de bemanning van de Sojoez-capsule die afgelopen weekend honderden kilometers buiten de geplande zone in Kazachstan landde, was er niet meer geweest.

De capsule ging namelijk niet met de hitteschilden eerst door de dampkring, maar met het toegangsluik, dat daardoor zwaar beschadigd raakte. Dat heeft het Russische persbureau Interfax dinsdag gemeld op basis van een bron binnen de Russische ruimtevaartorganisatie.

De capsule naderde de aarde onder een veel steilere hoek dan de bedoeling was, zodat de drieënhalf uur durende afdaling vanaf het Internationale Ruimtestation (ISS) een oncomfortabel ritje werd. De drie astronauten, een Rus, een Amerikaanse en de eerste Zuid-Koreaanse in de ruimte, kregen te maken met hevige G-krachten. Behalve het luik verbrandde ook een deel van de antenne, zodat de astronauten moeite hadden met communiceren.

De Sojoez TMA-11 knalde om 10.51 uur Belgische tijd 475 km ten westen van de geplande landingsplaats tegen de grond. De inzittende waren de Rus Joeri Malentsjenko, de Amerikaanse Peggy Whitson en de Zuid-Koreaanse So-Yeon Yi, de eerste Zuid-Koreaanse in de ruimte.

Het duurde drie kwartier voordat er contact werd gelegd met Malentsjenko. Op de klaarblijkelijk ballistische terugkeer na, lijkt alles in orde te zijn. De drie opvarenden stellen het goed. (LA)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>