route21

weblog over transport en mobiliteit

Benzinetekort dreigt door staking in Schotland

Posted by marc on April 29th, 2008

Een staking bij de enige olieraffinaderij van Schotland heeft de Britse oliemaatschappij BP gedwongen een belangrijke pijpleiding af te sluiten. Bij Schotse pompstations schoot door de staking de prijs van benzine omhoog. Rond Edinburgh was een maximum afname van twintig pond ingesteld en ontstonden lange rijen.

De Britse overheid heeft automobilisten gerustgesteld dat er voorlopig nog genoeg benzine is, behalve als mensen massaal gaan hamsteren. Er is besloten om extra brandstof van het Europese vasteland te importeren om de gemiste productie op te vangen.

De 48-uurs staking begon zondag en kostte volgens de branchevereniging dagelijks ruim 60 miljoen euro aan verloren productie. De 1200 werknemers van de Grangemouth-raffinaderij stopten het werk vanwege een geschil over pensioenen. De Britse premier Gordon Brown noemde de staking niet nodig en riep de eigenaar van de raffinaderij, het chemische concern Ineos, en de vakbond Unite op om de onderhandelingen te hernemen. (LA)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>