route21

weblog over transport en mobiliteit

Miljoenentrein staat al jaren te verkommeren

Posted by marc on April 25th, 2008

Een peperduur Eurostar-treinstel van de NMBS staat al ruim vijf jaar te verkommeren in Vorst. De NMBS betaalt al jaren de huur voor dit treinstel, maar zegt dat bepaalde onderdelen al hun nut hebben bewezen. Dat schrijven de kranten van de Corelio-groep

De trein, die bij de aankoop 38 miljoen euro kostte, werd overbodig toen het treinverkeer met de Eurostar vijf jaar geleden tegenviel. De trein werd aan de kant gezet in Vorst en werd daar volgeklad met graffiti. Vandalen en zwervers zagen er een goede beschuttingsplaats in en beschadigden het interieur zwaar.

Bij aankoop verkocht de NMBS het treinstel meteen aan een leasingsmaatschappij om het vervolgens terug te huren. De NMBS dacht dat die extra trein noodzakelijk was om het Eurostarverkeer naar Londen op te vangen. Dat viel echter tegen en de trein werd nutteloos. Het huurcontract liep gewoon verder. Peter Reekmans van Lijst Dedecker zegt dat de NMBS al 23.750.000 euro aan huur betaalde.

De NMBS beweert dat het stel al die jaren toch van nut is geweest omdat enkele wisselstukken werden gebruikt voor andere treinen. Het huurcontract zou in 2010 aflopen en dan is eigenaar NMBS van plan om de opgelapte trein te verhuren aan Eurostar Groot-Brittanië. (LA)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>