route21

weblog over transport en mobiliteit

NMBS-beursgang niet aan de orde

Posted by marc on May 27th, 2007

Een beursgang van de NMBS is voorlopig niet aan de orde. Dat zegt staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens. De staatssecretaris vindt echter dat er andere thema’s zijn die voorrang moeten krijgen. Bruno Tuybens zegt al een hele waslijst klaar te hebben voor de toekomstplannen van de spoorwegmaatschappij. Daarmee reageert de minister op uitlatingen van Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de spoorwegmaatschappij.

Volgens staatssecretaris Tuybens moet de NMBS de volgende jaar vooral werken aan structurele maatregelen om de stiptheid van de treinen te verbeteren en de uitbreiding van de treindiensten om het groeiend aantal reizigers op te vangen. Daarnaast staat voor de NMBS volgens Tuybens ook de
de bijdrage aan de verminderende milieu-impact en het energieverbruik op het programma. Tegelijk moet volgens hem ook de financiële gezondmaking volgehouden worden.

Een winstgevende NMBS zou volgens gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker binnen een aantal jaar perfect naar de beurs kunnen. Hij verwijst daarbij naar het voorbeeld van Deutsche Bahn. Een beursgang is volgens Descheemaecker mogelijk indien de NMBS zijn schulden onder controle krijgt en een geïntegreerd bedrijf blijft, met zowel vracht- als internationaal en binnenlands reizigersvervoer. De gedelegeerd bestuurder voert aan dat de schuldenberg vanaf 2008 gestabiliseerd zou moeten zijn.

De vakbonden noemen het plan van Descheemaecker onaanvaardbaar. Ze stellen dat een dergelijke stap de openbare dienstverlening in het gedrang zou brengen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>