route21

weblog over transport en mobiliteit

PMV investeert in Cargo B Airlines

Posted by marc on June 14th, 2007

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de financiële groep Petercam en de fondsen QAT II Investments en QAT-ARKiv (een joint-venture tussen QAT II en de Vlaamse Overheid) investeren samen 20 miljoen miljoen in de Belgische luchtvaartmaatschappij Cargo B Airlines van Rob Kuijpers, de gewezen topman van SN Brussels Airlines. Cargo B Airlines biedt vanaf september regelmatige vrachtdiensten aan vanuit Zaventem naar Afrika en daarna ook naar Zuid-Amerika.

Cargo B Airlines gaat daarvoor drie vliegtuigen huren bij een Ierse leasemaatschappij, waarin één van de twee fondsen een belang van 1 miljoen euro heeft genomen. Volgens de PMV past dit initiatief in het Strategisch Actieplan voor Brussels Airport, waarbij Zaventem gepromoot wordt als een logistieke toegangspoort. In Cargo B Airlines participeren ook gewezen Martinair-topman Niek Van de Weiden en Arno Broes, in het verleden betrokken bij SN Brussels Airways.

Voor BEAP Cargo oogt de toekomst daarentegen minder rooskleurig. De maatschappij staat op het punt de boeken neer te leggen. In december al staakte de vliegtuigmaatschappij zijn activiteiten op de luchthaven van Luik. BEAP Cargo heeft als belangrijke aandeelhouder BEAP Holding, een initiatief van vooral voormalige Sabena-piloten zoals Filip Van Rossum. BEAP Cargo organiseerde tot vorig jaar december vrachtvluchten tussen de luchthaven van Luik en Tripoli.

Toen moesten de operaties echter gestaakt worden omdat de verliezen niet meer gedekt werden door vers geld. Het gehuurde toestel werd teruggegeven aan de eigenaar. Sindsdien wacht BEAP Cargo naar eigen zeggen op extra middelen die investeerders uit Dubai beloofden. BEAP Cargo heeft nog vijf personeelsleden in dienst.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>