route21

weblog over transport en mobiliteit

Koperdiefstallen schrappen vijftig treinen

Posted by marc on June 16th, 2007

Koperdiefstallen hebben ervoor gezorgd dat de NMBS vorig jaar vijftig treinen moest schrappen. Daarnaast liepen 950 andere treinen samen 8.764 minuten vertragingen op door het verdwijnen van koperen kabels. Dat werd gezegd door Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet. Van augustus 2005 tot februari dit jaar werd bij de NMBS in totaal 252 kilometer koperkabel gestolen.

De financiële schade door de diefstallen wordt geraamd op 2 miljoen euro. Het fenomeen heeft echter ook gevolgen voor de veiligheid van het treinverkeer. Door de diefstallen kunnen immers ook seinlichten uitvallen. Inmiddels werd de koperkabel op verschillende plaatsen vervangen door een glasvezelkabel. Dat moet de dieven ontmoedigen. Volgens Frédéric Petit wordt het gestolen koper wellicht verscheept naar Azië en Oost-Europa.

De NMBS worstelt met nog andere problemen. De Centrale Werkplaats in Mechelen heeft dringend nood aan extra personeel. Door het gebrek aan voldoende arbeidskrachten moeten werknemers taken uitvoeren waarmee ze niet vertrouwd zijn. Dat verhoogt het risico op arbeidsongevallen en verlaagt de productiviteit. Dit laatste beïnvloedt volgens de vakbonden dan weer de premies. Ze stellen dat de Centrale Werkplaats al geruime tijd met een personeelstekort kampt en er de jongste jaren onvoldoende statutaire aanwervingen gebeurden.

De vakbonden zeggen dat de NMBS zijn beloftes niet nakomt en sluiten acties niet uit. In totaal werken er bij de Centrale Werkplaats in Mechelen ongeveer 1.400 mensen, maar het voorbije jaar profiteerden bijna uitsluitend andere vestigingen van nieuwe aanwervingen. Mechelen heeft nood aan 103 vacatures, waarbij vooral technici en monteurs nodig zouden zijn.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>