route21

weblog over transport en mobiliteit

Brussels Airport investeert in infrastructuur

Posted by marc on June 26th, 2007

Brussel Airport Company gaat 230 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn infrastructuur. De luchthavenexploitant gaf vroeger terreinen in concessie, maar nu werd besloten om zelfs loodsen en andere gebouwen op te trekken voor de vrachtactiviteiten en ze vervolgens te verhuren. Omdat er met de komst van nieuwe Amerikaanse en Indiase maatschappijen een plaatstekort dreigt, zijn ook aanpassingen aan de inschepingspoorten voorzien.

Onder meer de Amerikaanse Northwest Airlines (NWA) start met een dagelijkse verbinding tussen Brussel en Detroit. De Amerikaanse stad is één van de drie knooppunten van het NWA-netwerk. Met het opzetten van deze verbinding, vliegen nu alle grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappen op Brussels Airport. Vluchten tussen Brussel en de Verenigde Staten vertegenwoordigen een jaarlijkse omzet van 240 miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappijen American Airlines (Chicago, New York), United Airlines (Washington), Delta Air Lines (New York, Atlanta), Continental Airlines (New York ) en US Airways (Philadelphia) waren al langer actief op de Brusselse luchthaven. Vijf van de tien topbestemmingen vanuit Zaventem liggen trouwens in de Verenigde Staten. Northwest is een partner van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Brussels Airport Company investeert ook in een geschikte infrastructuur voor lagekostenmaatschappijen.

Ook werd bekend gemaakt dat de luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines voortaan cargovluchten vanuit Zaventem kan uitvoeren, zonder daarvoor steeds over Singapore te moeten vliegen. Dat is volgens Brussels Airport bijzonder goed nieuws voor de luchthaven. Op die manier kan Singapore Airlines immers snel een belangrijke speler worden in Brussel en kunnen jobs gered worden die door het verdwijnen van de koerierdienst DHL bedreigd zijn.

De Britse lagekostenmaatschappij EasyJet maakte bekend om eind oktober met dagelijkse vluchten te starten tussen Brussels Airport en de Berlijnse luchthaven Schönefeld. Brussels Airlines vliegt op dit ogenblik al zes dagen per week naar Schönefeld. Het is de tweede lijn die EasyJet vanuit Zaventem opstart. Eerder al werd beslist om eind deze maand te starten met een dagelijkse vlucht naar Génève. Er zou overwogen worden om vanaf november twee keer per dag naar Génève te vliegen.

Eerder was al gemeld dat de Iraanse luchtvaartmaatschappij Iranair in de loop van volgende maand een verbinding zou opstarten tussen Brussel en de Iraanse hoofdstad Teheran. Het zou gaan om twee vluchten per week, waarvan één een tussenstop zou maken in Keulen. Brussel zou aldus de vijftiende Europese bestemming van Iranair worden.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>