route21

weblog over transport en mobiliteit

Eurocontrol opent CFMU-beheerszaal

Posted by marc on July 14th, 2007

De top van Eurocontrol en de Europese commissaris van Transport Jacques Barrot hebben in Brussel officieel de nieuwe beheerszaal van de Central Flow Management Unit (CFMU) in gebruik genomen. De CFMU is de operationele eenheid van Eurocontrol die het Europese luchtverkeer in real time beheert. De eenheid moet ervoor zorgen dat de luchtverkeersbegeleiding minder aan de grond ligt van vertragingen.

Eurocontrol, dat instaat voor de veiligheid van het Europese luchtruim, zal dit jaar meer dan tien miljoen vluchten begeleiden. Dat is één derde meer dan tien jaar geleden. Ondanks die toename zijn vertragingen steeds minder te wijten aan de luchtverkeersbegeleiding. Dat is vooral te danken aan de CFMU, dat in 1995 werd opgericht. De jongste jaren blijft die gemiddelde vertraging stabiel rond twee minuten per vlucht.

De CFMU zal er dit jaar voor de vijfde keer op rij in slagen de gemiddelde vertraging per vlucht, te wijten aan verkeersbegeleiding onderweg, min of meer stabiel te houden. Nochtans is het luchtverkeer de voorbije vijf jaar telkens met 3 tot 4 procent gestegen. Dit jaar stijgt het aantal vluchten dat de CFMU dagelijks behandelt gemiddeld boven de 27.000. Op 29 juni werd een nieuw dagrecord gevestigd met 33.500 vluchten.

Zonder de CFMU zouden er volgens Victor Aguado, directeur-generaal van Eurocontrol, vandaag drie keer meer vertragingen zijn. Een efficiënter gebruik van het luchtruim bespaart bovendien jaarlijks 300.000 ton brandstof, onder meer omdat het aantal rondcirkelende tot een minimum beperkt kan blijven.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>