route21

weblog over transport en mobiliteit

Cobelfret krijgt meer ruimte

Posted by marc on July 15th, 2007

De rederij Cobelfret heeft in de Oostendse haven meer ruimte nodig. Daarom zal tegen 2010 één derde van het Visserijdok worden gedempt. Daardoor kan een extra terrein van zeven hectaren worden gecreëerd. De kostprijs van de werken wordt geraamd op 8 miljoen euro. Door het dempen van het dok moeten de scheepswerven Bema, IdP en Lowyck verhuizen. Ze krijgen een andere locatie in de Oostendse haven.

Inactieve schepen zullen eveneens naar een andere ligplaats worden overgebracht. “Er is in de haven nood aan extra ruimte,” aldus havenvoorzitter Johan Vande Lanotte. “Behalve Ferryways en Cobelfret willen we ruimte voor nog een derde speler om tegen 2010 te evolueren naar twaalf miljoen ton vracht. Op het einde van de jaren negentig werd het Zeewezendok voor de helft opgevuld. Die terreinen werden ingenomen door rederij Ferryways.

Het dempen van het Visserijdok levert een terreinuitbreiding van zeven hectare op. “Een operator zal die kosten van acht miljoen euro betalen,” aldus nog Johan Vande Lanotte. “Cobelfret stond alvast niet negatief tegenover het plan.” In 2009 worden de werkzaamheden uitgevoerd en in 2010 worden de nieuwe terreinen in gebruik genomen. Voor de huidige gebruikers is een oplossing gezocht.

“Er is gepraat met de drie scheepswerven Bema, IdP en Lowyck,” aldus de havenvoorzitter. “Ze zullen worden verhuisd met behoud van de werkgelegenheid. Ook de visserijsector doet zijn voordeel, want het is de bedoeling om alle schepen die nu in het dok liggen, maar geen activiteiten hebben en er maanden en jaren liggen, een andere plaats te geven. Het visserijdok zal exclusief dienen voor de vissersschepen.”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>