route21

weblog over transport en mobiliteit

Thalys pas eind volgend jaar over nieuwe lijn

Posted by marc on July 16th, 2007

De Thalys zal niet voor oktober volgend jaar over de nieuwe hogesnelheidslijn naar Nederland sporen. De hogesnelheidslijn tussen België en de Nederlandse grens – een investering van 684 miljoen euro – werd in april van dit jaar door infrastructuurbeheerder Infrabel vrijgegeven voor gebruik. Die nieuwe spoorinfrastructuur ligt er echter ongebruikt bij en dat zal nog een tijdje duren.

“De Thalys zal niet voor oktober 2008 over de nieuwe hogesnelheidslijn naar Nederland sporen,” bevestigt Michel Jadot, de directeur-generaal reizigers internationaal bij de NMBS. De oorspronkelijke bedoeling was om dit jaar al met de Thalys over de nieuwe hogesnelheidslijnen tot in Amsterdam te rijden. Maar aangezien dat al onhaalbaar bleek, werd die datum al uitgesteld tot het voorjaar van volgend jaar. Maar ook die timing wordt niet gehaald.

Dat betekent ook dat zeker tot eind volgend jaar Berchem de stopplaats blijft voor Thalys. De vertraging heeft te maken met de problemen met het hogesnelheidstraject in Nederland. De lijn wordt uitgerust met het nieuwe Europese veiligheidssysteem, maar dat verloopt moeizamer dan gepland. Ook de lokale verbinding tussen Brecht en Antwerpen-Centraal wordt met vertraging in gebruik genomen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>