route21

weblog over transport en mobiliteit

Brennertunnel kost 6 miljard euro

Posted by marc on July 17th, 2007

De ministers van transport van Oostenrijk en Italië hebben in Wenen een akkoord ondertekend voor de bouw van een tunnel onder de Brennerpas. De constructie op de grens tussen beide landen wordt 63 kilometer lang en moet het vrachtverkeer in de regio verlichten. De opening van de tunnel is voorzien voor 2022. Het project vergt een investering van 6 miljard euro.

Beide ministers kwamen overeen om elk één derde te betalen van de kosten. Ze hopen dat het derde deel door de Europese Unie zal worden bekostigd. De Europese Unie gaf eerder al zijn akkoord om tegen 2013 voor een tegemoetkoming van 850 miljoen te zullen zorgen. De tunnel wordt één van de langste ter wereld en zal de verbinding maken tussen Innsbruck en Bressanone.

Duitsland heeft zich indirect aan het project verbonden door de belofte om toegangswegen naar de tunnel aan te leggen. Momenteel rijden elk jaar twee miljoen vrachtwagens over de Brennerpas op een hoogte van 1.372 meter. Dat zorgt voor groot protest bij de milieuverenigingen. De tunnel zou het vervoer per spoor in de regio verdrievoudigen. Oostenrijk en Italië hopen op 40 miljoen euro inkomsten uit tolgeld per jaar.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>