route21

weblog over transport en mobiliteit

Goede jaarhelft voor Antwerpse haven

Posted by marc on July 20th, 2007

In de eerste jaarhelft zijn in de haven van Antwerpen ruim 89 miljoen ton goederen behandeld. Dat is 6,7 procent meer dan een jaar eerder. De containertrafiek nam toe met 14,6 procent tot ruim 4 miljoen TEU (twintigvoetcontainers). Dat komt vooral door de toegenomen capaciteit na de ingebruikname van het Deurganckdok. Er werden in het Deurganckdok dubbel zoveel containers behandeld als in dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast hebben de stakingsmoeilijkheden en de congestieproblemen in de haven van Rotterdam gezorgd voor extra trafiek naar Antwerpen. Voor het roro-verkeer werd een toename met 16,5 procent genoteerd. Met een totale overslag van 16.487.457 ton en 741.255 TEU tekende de maand maart tijdens de eerste helft van dit jaar voor een absoluut recordcijfer.

De containertrafiek groeit erg sterk. In ton klimt het aantal behandelde containers met 15,2 procent tot 46.583.376 ton. Uitgedrukt in TEU betekent dat een groei van 14,6 procent tot 4.017.157 TEU. In het Deurganckdok verdubbelde de behandelingsactiviteit. Met een trafiek van 9.760.377 ton laat de behandeling van conventioneel stukgoed opnieuw een groei van 7,6 procent optekenen. De groei ligt volledig aan de aanvoerzijde.

De behandeling van staal maakt een spectaculaire sprong vooruit van 17,6 procent. Vooral de aanvoer van staal uit China en India ligt aan de basis van deze groei. De import van staal uit beide landen stijgt met 1.173.000 ton ten opzichte van vorig jaar. De behandeling van fruit kent een lichte achteruitgang van 1,9 procent. De suikertrafiek kent een teruggang van 98 procent door de stopzetting van de Europese restitutiepolitiek.

Voor het roro-verkeer noteert de Antwerpse haven een sterke toename van 16,5 procent. De behandeling van auto’s stijgt met 6,3 procent. Die toename is in hoofdzaak toe te schrijven aan een stijging van de import van Mazda’s uit Japan en een verhoging van de export van tweedehandswagens naar West-Afrika. De behandeling van massagoed is in het eerste helft van dit jaar gedaald met 4,8 procent.

De behandeling van vloeibaar massagoed bleef nagenoeg stabiel, terwijl het droge massagoed een daling optekent van 10,6 procent. De chemicaliën daarentegen laten een groei van 24,7 procent optekenen. Antwerpen versterkt ook zijn positie als distributiehub voor chemische producten. Het aantal zeeschepen steeg met 4,8 procent tot 8.171 exemplaren. De bruto tonnenmaat steeg met 8 procent tot 140.997.542 ton.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>