route21

weblog over transport en mobiliteit

Autosnelwegen steeds drukker

Posted by marc on July 28th, 2007

Op de Vlaamse autosnelwegen is het in 2006 een stuk drukker geworden dan het jaar voordien. Het gaat om de grootste stijging sinds 1999. Dat blijkt uit het de Verkeerstellingen 2006 van de Vlaamse overheid. Eén van de hoofdoorzaken van de toegenomen drukte blijkt het beëindigen van de werken aan de Antwerpse Ring. Bovendien worden de gewestwegen minder gebruikt voor het goederenverkeer.

Het wordt jaar na jaar drukker op de Vlaamse autosnelwegen. Sinds 1995 is er sprake van een gemiddelde groei van 2,2 procent per jaar. In 2006 werden dagelijks 35,3 miljoen voertuigkilometers afgelegd op de Vlaamse snelwegen. Dat is 3,8 procent meer dan het jaar voordien. Toen werden er 34 miljoen wagens geteld. De aangroei heeft volgens de Vlaamse overheid verschillende oorzaken.

Eén van de hoofdoorzaken van de toegenomen drukte blijkt het beëindigen van de werken aan de Antwerpse Ring. Daardoor nam de drukte op de Antwerpse autosnelwegen met liefst 7,5 procent toe. Andere oorzaken zijn de economische groei – ook in de buurlanden – en de tijdelijke daling van de brandstofprijzen. Nadat de drukte op de gewestwegen de voorbije jaren lichtjes daalde, was er in 2006 opnieuw sprake van een lichte stijging met 0,2 procent.

Dat die stijging niet sterker is, komt onder meer doordat mensen meer gebruik maken van het openbaar vervoer en hun voertuig ook rationeler gebruiken. Bovendien worden de gewestwegen minder gebruikt voor het goederenverkeer. Dat verkeer wijkt omwille van de time is money-logica uit naar de autosnelwegen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>