route21

weblog over transport en mobiliteit

Beslissing over budgetpier Zaventem op komst

Posted by marc on August 25th, 2007

Wellicht zal volgend jaar op Brussels Airport kunnen begonnen worden met de bouw van een afzonderlijke pier voor budgetvliegers zoals easyJet en SkyEurope. Dat heeft Jos Stroobants, directeur operaties van Brussels Airport Company (BAC), bevestigd. Dit najaar krijgt het directiecomité een concreet dossier over de investeringskosten en de constructie van die pier voorgelegd.

Als het comité dat dossier goedkeurt, kan de bouw beginnen volgend jaar van start gaan. De pier zou dan in 2009 operationeel kunnen zijn. De plannen voor een aparte pier voor budgetvliegers werden in februari bekend gemaakt. Wilfried Van Assche, gedelegeerd bestuurder van BAC, zei toen van oordeel te zijn dat de luchthaven meer aan productdifferentiatie moet doen.

De vraag naar een pier voor budgetvliegers is volgens BAC bijzonder groot. Niet alleen lagekostenmaatschappijen zijn volgens de luchthaven geïnteresseerd in een dergelijk project, maar ook chartermaatschappijen en Brussels Airlines, dat eveneens een budgetproduct aanbiedt. De hoog de investeringskosten voor de pier kunnen oplopen, is nog niet bekend. Over de investeringskosten konden nog geen details worden gegeven.

Brussels Airport Company (BAC) vraagt de nieuwe regering minstens 18.000 nachtvluchten per jaar toe te laten op Zaventem. Een strengere limiet legt volgens de directie een hypotheek op de ontwikkeling van de nationale luchthaven. Vandaag zit BAC tegen zijn wettelijke plafond van 25.000 nachtvluchten per jaar. Na de verhuizing van DHL volgend jaar in april, daalt dat plafond tot ongeveer 15.000 op jaarbasis.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>