route21

weblog over transport en mobiliteit

BAC mikt op nieuwe maatschappijen

Posted by marc on August 26th, 2007

Luchthavenbeheerder Brussels Airport Company (BAC) gaat Brucargo uitbouwen en nieuwe luchtvaartmaatschappijen aantrekken. Daarmee is een investering gemoeid van 200 miljoen euro. De verhuizing van het Europese knooppunt van DHL naar Leipzig in april volgend jaar kost de luchthaven immers de helft van zijn totale goederenvolume. Nieuwe maatschappijen en extra trafieken moeten die leemte opvullen.

De vrachtluchthaven Brucargo krijgt een extra oppervlakte van 120.000 vierkante meter. De eerste fase daarvan zal volgend jaar al operationeel zijn. Andere terreinen worden gerenoveerd en opnieuw ingericht. Door het project stijgt de benutbare ruimte voor afhandeling met 10 procent en die voor de expediteurs- en logistieke zone met 30 procent. Vracht vertegenwoordigt minder dan 10 procent van de omzet van Brussels Airport Company.

Volgens BAC willen logistieke bedrijven af van lange concessiecontracten en verkiezen ze te huren. De luchthavenuitbater wil niet alleen gebouwen ter beschikking stellen, maar ook toegevoegde waarde leveren door het aanbieden van beveiliging, extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens en vooral van een verbeterde toegangsinfrastructuur. BAC verwacht dat dit jaar ongeveer 730.000 ton vracht aan- en afgevoerd wordt op de nationale luchthaven.

Zaventem staat daarmee op een zesde plaats in Europa, achter Frankfurt, Parijs CDG, Amsterdam, Londen Heathrow en Luxemburg.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>